Daniel Zeithaml
Autor:
Daniel Zeithaml
Všechny články >

Není nad to mít svoje pohodlí. Probudit se ve své útulné posteli. V klidu vstát. Ke snídani si dát oblíbenou kávu a popřemýšlet o tom, co mě dnes čeká. Vím, že půjdu do práce, kde to důvěrně znám a kde mám kolegy, s kterými se vždy výborně pobavím. Jedinou neznámou dne je, co si uvařit k večeři. Ale ono to vždy nějak dopadne. Pokaždé něco vymyslím. A když ne, tak chleba s vajíčkem to jistí. Nejdůležitější na tom všem je vědomí, že večer se vrátím domů – do svého bezpečí.

Změna je život

Provést změnu je opravdu těžká věc. Změna znamená udělat krok stranou, ze svého stereotypu. Změna znamená dostat se do nekomfortní situace. Upřímně, kdo rád a dobrovolně vstupuje do situací, kde se necítí dobře?

Každopádně existují případy, kdy se lidé změny nebojí, dělají je zcela dobrovolně a s chutí. Jako příklad uvedu nákup nového oblečení. Přijde mi, že z toho lidé (speciálně ženy) obavu nemají. Koupí ho a už se nemůžou dočkat, jak se oblečou a vyrazí ven. Mnozí si ho dokonce na sobě nechají už v obchodě. Mají příjemný pocit, svět se zdá hezčí. Člověku přijde, že každý se za ním otáčí a obdivuje ho, jaký krásný kousek má na sobě.

V novém se časem cítí každý lépe

Pár let jsem ve firmě Callida působil jako konzultant. Z mého pohledu bylo na této pozici nejtěžší zavádět software u nových klientů. Ale paradoxně právě tato činnost mě nejvíc bavila. Bylo zajímavé sledovat ten kolísavý proces, ve kterém se střídalo nadšení se skepsí (obava ze změny) zakončený naprostou rutinou. Věděl jsem, že dříve nebo později si lidé na starý způsob fungování ani nevzpomenou. A pokud si vzpomenou, tak se zasmějí a sami se sebe otážou, jak mohli předtím takhle pracovat? Je to stejné jako, když se podíváme na svojí x let starou fotografii a řekneme si: Jak jsem mohl takhle vypadat? To oblečení, to je něco šíleného, to bych už na sebe nikdy nevzal! A ten účes? A tak dál... Známe to všichni.

Uznávám, že změna oblečení je oproti zavedení softwaru mnohem jednodušeji proveditelná a výsledek je vidět hned. Zavedení softwaru je běh na dlouhou trať. Jak dlouhá ta trasa bude, záleží pouze na vás. Na tom, jakou ochotu a vůli budete mít změnu provést. Každopádně už předem vám mohu říct, že to stojí za to. Změna totiž otevírá nové možnosti. O tom jsem 100% přesvědčený.

Daniel

Kontaktujte nás

Konzultovat řešení
Zadejte Vaše jméno a příjmení
Zadejte telefonní číslo
Neplatný email
Zadejte název společnosti
Neplatný vstup
Potvrďte prosím souhlas