Tomáš Svoboda
Autor:
Tomáš Svoboda
Všechny články >

 … dala sis ji do vlasů, kde hladívám tě já. Jo, jo, jistě znáte tuhle odrhovačku, která nesmí chybět u žádného táboráku. Ta píseň není zrovna šálek mého čaje, ale jedno se jí upřít nedá. Byla pro mě inspirací při zamyšlení nad digitalizací ve stavebnictví. Hned vysvětlím. Všímáte si, jak se z našeho běžného života vytrácí dříve velmi důležitá a nezastupitelná úloha obyčejného papíru?

Dopisy už skoro nepíšeme, protože vše vyřídíme SMSkou nebo emailem, klasický plánovací „papírový“ diář nahradil Google Planner nebo kalendář v mobilu, dokonce i u lékaře už začaly fungovat e-neschopenky a e-recepty. Je to prostě vývoj, kterému se neubráníme. A podobný vývoj probíhá i ve stavebnictví. Tištěná dokumentace už v dnešní době neobstojí a otravné papírování nahrazují stále dokonalejší digitální aplikace, které usnadňují práci.

Věřím však, že papír z našeho života úplně nevymizí a že v létě o pouti dál budeme na střelnici sestřelovat papírové růže. Ostatně o tom, jak využít papír lépe, než k dokumentaci stavebních projektů, pojednává skvělý článek, který se objevil na webu našeho amerického partnera Viewpoint. Při čtení jsem se náramně pobavil, proto se s vámi rád o tuto radost podělím.
Papíru zdar a digitalizaci zvlášť!

Papírování a stavebnictví se k sobě nehodí

Víte proč? Stavebnictví se zabývá projekty takové velikosti, že na ně dokumentace v papírové podobě jednoduše nestačí. Dříve byly tištěné dokumenty jedinou možností, jak spravovat nejen poptávky subdodavatelů či schvalovací formuláře, ale také výplatní pásky nebo žádosti o poskytnutí dovolené. Ta doba je už ale pryč. Odstraněním tištěných dokumentů a každodenního papírování mohou všichni, kteří se podílejí na stavební zakázce, ušetřit výrazně mnoho času. Možná si právě říkáte, co proboha budeme dělat s tou spoustou papíru, pokud se zautomatizují všechny pracovní postupy pro řízení stavebních projektů? Buďte bez obav. Všechen ten zbylý papír se dá využít tak, aniž by to znamenalo zpomalení průběhu výstavby. Zde je devět způsobů, jak jej využít líp, než k dokumentaci stavebních projektů.

VYROBTE VLAŠTOVKU

Viděli jste už tohle video? Pokud ne, tak byste rozhodně měli. Vyrábění vlaštovek je perfektní způsob, jak se zase na chvíli vrátit do dětských let. Uspořádejte se svými spolupracovníky třeba závody a uzavírejte sázky čí vlaštovka doletí nejdál.

1v

origami 210043 960 720

 

SKLÁDEJTE ORIGAMI NEBO KRESLETE

Pokud se zbavíte otravného a zdlouhavého papírování, ušetříte spoustu času. A možná Vám ho zbude dostatek na to, abyste si osvojili nové dovednosti. Origami a kreslení jsou zrovna dva skvělé způsoby, jak spotřebovat starý papír kreativně a nestrávit zbytečné hodiny v práci.

PIŠTE MILOSTNÁ PSANÍČKA

Udržte si ve vztahu trošku romantiky a za pomoci přebytečného papíru nechte doma své drahé polovičce ručně vyrobený vzkaz. Určitě sklidíte úspěch a uvidíte, že za chvíli nebudete mít doma ani list navíc.

write 4564247 960 720

4b

NAPIŠTE BABIČCE

Kromě babiček a dědečků už si málokdo dopisuje, tak proč neoživit tuhle krásnou tradici. Rozepište se třeba o tom, jak se vám daří a nezapomeňte se zmínit o tom, jak nově používáte software místo papírování. Samozřejmě jim taky můžete napsat to, co je skutečně zajímá – kdy se konečně dočkají pravnoučků.

ZABALTE DÁRKY KREATIVNĚ

Jdete pozdě na dětskou oslavu a zrovna Vám doma došel balicí papír? Nevadí! Zabalte dárky do starého papíru do tiskárny a uvidíte, že váš jedinečný nápad nezůstane bez odezvy. Dřív jste možná milimetrový papír používali na zaznamenávání docházky, ale dneska už přece píchačky nefrčí :-)

5d

6d

DOSTAŇTE TO ZE SEBE

Přiznejme si, že každý z nás má chvíle, kdy se potřebuje zbavit stresu, a to ideálně způsobem, mezi který nepatří rozbíjení talířů. Cupování papíru přijde v takovém rozpoložení určitě vhod. Zkuste ho roztrhat na co nejmenší kousíčky, a když to nebude stačit, tak může k odreagování skvěle posloužit i firemní skartovačka.

SLOŽTE PAPÍROVOU LOĎKU NEBO ČEPICI

Seznam věcí, které se dají vyrobit z papíru je téměř nekonečný – tady Vám nabízíme pár nápadů, ze kterých budou Vaše děti nadšené. Navíc, když se nebudete v práci hodiny trápit ručním vypisováním lejster, možná zvládnete přijít z práce včas a užijete si s dětmi vyrábění těchto papírových kreací.

7l

fan 876374 960 720

VYROBTE SI PAPÍROVÝ VĚJÍŘ

V každé kanceláři najdete někoho, komu je pořád zima. Ten se bude pravděpodobně několikrát denně plížit směrem k topení, nastaví ho zhruba na 30 stupňů a vy ostatní se rázem budete cítit jako v pekle. Zkuste se stát firemním hrdinou a bojovat proti horku tím, že vyrobíte pár papírových vějířů. Vezměte pár listů, složte je jako harmoniku a tramtaradá, vějíř je na světě!

DEJTE KOPAČKY VAŠEMU STARÉMU DODAVATELI SOFTWARE, KTERÝ CHCE ŘEŠIT VAŠE PROJEKTY PAPÍROVÁNÍM

Jestli se při řízení projektů či sledování vad a nedodělků stále musíte spoléhat na tištěnou dokumentaci, tak pravděpodobně nemáte dobrého dodavatele softwarových nástrojů. V dopise mu laskavě vysvětlete, že toho už máte dost, a raději se poohlédněte po novém řešení.

8k

 

Jděte do toho, začněte se skutečnou digitalizací a napište mi na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , jak plánujete využívat přebytečný papír vy?

Pěkný den.

Tomáš

 

 

 

 

 

 

Převzato, přeloženo a upraveno z:
 
https://www.viewpoint.com/blog/putting-paper-in-its-place.

 

Kontaktujte nás

Konzultovat řešení
Zadejte Vaše jméno a příjmení
Zadejte telefonní číslo
Neplatný email
Zadejte název společnosti
Neplatný vstup
Potvrďte prosím souhlas