Petra Krebsová
Autor:
Petra Krebsová
Všechny články >

medaileVe dnech 27. a 28. března proběhla studentská soutěž Rozpočtujeme s Callidou. V pořadí již 23. ročník opět přinesl srovnání středních škol po celé ČR a velkou bitvu mezi pražskou ČVUT a brněnskou VUT. Jak letošní soupeření dopadlo? Zde jsou výsledky:

Střední školy Vysoké školy
1. SPŠ stavební, České Budějovice 1. ČVUT Praha
2. SPŠ stavební ak. St. Bechyně, Havlíčkův Brod 2. VUT Brno
3. SŠ stavební Třebíč 3. ČVUT Praha

Rozhovor s Ondřejem Luborem Horákem – vítězem kategorie VŠ

Jak jste se dostal k soutěži Rozpočtujeme s Callidou?

Já jsem vlastně záskok. Kolegyně z bakalářského studia, která měla původně reprezentovat ČVUT Praha, nečekaně odjela do zahraničí, a mě oslovila paní Ing. Dana Čápová Ph. D. , zda-li bych se této soutěže nezúčastnil místo původně vybrané kandidátky. A já jsem souhlasil.

O soutěži Rozpočtujeme s Callidou jste už něco věděl? Znal jste ji?

Nevěděl jsem vůbec nic. Bylo mi řečeno, že se bude soutěžit v oboru příprava a tvorba rozpočtu. To se mi zamlouvalo, protože v praxi se rozpočtováním zabývám. Až dodatečně jsem se dozvěděl, že letos se konal již 23. ročník této soutěže a že kromě vysokých škol, soutěží i střední školy.

Jaké bylo zadání? Přišlo Vám těžké?

Samotné zadání nebylo až tak složité, bylo poměrně jasné, ale ten časový limit, který jsme měli na vyřešení, mohl být delší. Anebo jsem měl být prostě rychlejší. Z důvodu časového presu jsem zadání nedořešil.

Měla pro Vás soutěž nějaký přínos? Byla to zajímavá zkušenost?

To rozhodně. Musím upřímně říct, že jsem čekal umístění spíše v druhé půli startovního pole. Na druhou stranu jsem měl asi výhodu z praxe, protože pro jednu stavební firmu externě rozpočtuju fasády.

Jak byste celkově zhodnotil soutěž?

Organizace byla super. Přijde mi skvělé spojit soutěž s kulturním zážitkem (v předvečer konání soutěže se všichni soutěžící zúčastnili divadelního představení). A taky jsem vůbec netušil, že se soutěží o nějaké ceny, které jsou skvělé. Do soutěže jsem šel s tím, že si vyzkouším to, jestli jsem schopný splnit zadání, které je od externího zadavatele. Protože je rozdíl, když dostanu úkol v práci od kolegy, můžu se ho na spoustu věcí doptat nebo konzultovat. V soutěži však je člověk odkázaný pouze sám na sebe a může pracovat jen s tím, co má k dispozici.  Zajímavá zkušenost a rozhodně toho času nelituji. 

Kontaktujte nás

Konzultovat řešení
Zadejte Vaše jméno a příjmení
Zadejte telefonní číslo
Neplatný email
Zadejte název společnosti
Neplatný vstup
Potvrďte prosím souhlas